De benoeming van de nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dreigt vertraging op te lopen.

De inlichtingencommissie in de Senaat ligt met de regering in de clinch over geheime documenten en heeft de stemming over kandidaat John Brennan een week uitgesteld.

Een Democratische senator liet weten dat wat hem betreft niet gestemd wordt, voordat de regering de commissie voorziet van bepaalde stukken over het doden van vermeende terroristen of extremisten in het buitenland.

Het gaat bijvoorbeeld om dodelijke aanvallen met drones, onbemande vliegtuigjes. De regering heeft tot nog toe geweigerd het materiaal over deze internationaal zeer omstreden 'targeted killings' vrij te geven.

Gesteggel

De Senaat maakt het meer kandidaten die president Barack Obama heeft voorgedragen voor belangrijke posten lastig. Zo ontstond een hoop politiek gesteggel over de nieuwe minister van Defensie, Chuck Hagel.

Conservatieve Republikeinen vertraagden de benoeming, omdat ze vinden dat hun partijgenoot Hagel te soft voor Iran en te weinig pro-Israël is. Dinsdagavond keurde de Senaat zijn kandidatuur alsnog goed, nadat een aantal Republikeinse senatoren had besloten dat de zaak lang genoeg gedwarsboomd was.