De Verenigde Staten gaan medische hulp en voedsel verstrekken aan Syrische rebellen die met geweld een einde willen maken aan het regime van Bashar al-Assad.

Van wapenleveranties of andere militaire hulp is voorlopig echter geen sprake. Dat hebben ingewijden gezegd aan de vooravond van een conferentie over het Syrische conflict.

Westerse landen, golfstaten en Turkije overleggen donderdag in Rome met de Syrische oppositie over de toestand in het door oorlog verscheurde land.

De Syrische Nationale Coalitie (SNC) heeft deze 'vrienden van Syrië' verzocht om politieke, humanitaire en militaire steun. Dat laatste zal volgens bronnen rond de onderhandelingen voorlopig dus niet gebeuren.

Hollande

Ook de Franse president François Hollande heeft donderdag in een interview met een Russische radiozender laten weten dat hij de rebellen niet wil bewapenen. Hollande bespreekt de mogelijkheden voor politieke verandering in Syrië donderdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Als oude bondgenoot van Syrië heeft Rusland harde sancties tegen het land herhaaldelijk gedwarsboomd in de VN-Veiligheidsraad. De Russen willen een diplomatieke oplossing.

Humanitaire crisis

De strijd tussen rebellen en het leger veroorzaakt intussen een steeds grotere humanitaire crisis. Syrische vluchtelingen overspoelen de grenzen van buurlanden. Wekelijks trekken nu meer dan 40.000 Syriërs het land uit, stellen de Verenigde Naties.

Het totale aantal vluchtelingen zal met het huidige tempo binnen een maand boven het miljoen uitkomen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier