Kosovo heeft de Verenigde Staten met klem verzocht zijn positie te steunen in de gesprekken met Servië over de mate van zelfbestuur voor de Serviërs in het noorden van Kosovo.

Premier Hashim Thaci riep de VS op Kosovo's weigering om de Servische minderheid rechten te verlenen 'die de grondwet en de binnenlandse orde ondermijnen' te steunen.

Kosovo heeft de grenzen van zijn flexibiliteit bereikt, zei Thaci tegen de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken William Burns.

Kosovo, dat zich in 2008 eenzijdig afscheidde van Servië, wordt door veel landen erkend als apart land. Servië weigert Kosovo echter te erkennen. Met de gesprekken willen Kosovo en Servië het pad effenen voor toetreding tot de Europese Unie.

Zelfbestuur

Kosovo staat onder druk om in te stemmen met een hoge mate van zelfbestuur voor de etnische Serviërs die in Noord-Kosovo wonen en de door Albanezen gedomineerde regering in Pristina boycotten.

Kosovo is bereid om gekozen lokale raden toe te staan in gebieden waar voornamelijk Serviërs wonen, maar wil dergelijke organen geen uitvoerende macht geven waarmee de federale autoriteiten terecht kunnen worden gewezen.

De gesprekken starten begin maart onder toezicht van EU-chef voor buitenlandse aangelegenheden Catherine Ashton.