Een voormalige burgemeester van de Griekse stad Thessaloniki is woensdag tot levenslang veroordeeld wegens verduistering.

Twee ambtenaren kregen dezelfde straf. De drie hadden meer dan zeventien miljoen euro aan gemeentegeld verduisterd.

Volgens de rechter speelde Vassilis Papageorgopoulos, die van 1999 tot 2010 burgemeester was, een cruciale rol bij de verduistering. De 65-jarige Papageorgopoulos ontkent iets te hebben misdaan. Hij zei dat de zaak is verworden tot een 'politiek proces', dat wordt gevoerd 'omdat de bevolking uit is op het bloed van politici'.

Een van de twee ambtenaren, Panagiotis Saxonis, was als ambtenaar verantwoordelijk voor het overmaken van geld dat werd ingehouden op de salarissen van ambtenaren voor het socialezekerheidsfonds.

In plaats van het geld over te maken stak Saxonis tien procent in eigen zak, waarna hij de rest doorschoof naar zijn collega, Michalis Lemoussias. Die laatste deelde het overgebleven geld vervolgens met Papageorgopoulos.

Zijlijn

Volgens rechter Giorgos Apostolakis is het zonneklaar dat Papageorgopoulos betrokken was bij de verduistering. "Papageorgopoulos was de baas en zonder zijn toestemming had Lemoussias niets kunnen doen", aldus de rechter. "Zijn zwijgende houding aan de zijlijn toont aan dat hij overal vanaf wist."

Alledrie de mannen hebben aangekondigd in beroep te gaan.