De Verenigde Staten vinden dat de Syrische rebellen meer hulp nodig hebben. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dat woensdag laten weten.

''Hij moet weten dat hij zich geen weg uit de problemen kan schieten'', zei Kerry over de Syrische president Bashar al-Assad. ''We moeten hem daarvan overtuigen, dus ik denk dat de oppositie meer hulp nodig heeft om dat te doen''.

Volgens Kerry wordt gewerkt aan een gezamenlijk standpunt over de steun. Hij sprak voorafgaand aan een internationale bijeenkomst in Rome over de oorlog in Syrië.

The Washington Post meldt woensdag dat in Washington wordt gewerkt aan plannen om de rebellen te ondersteunen met ''niet-dodelijke'' middelen: geen wapens, maar bijvoorbeeld wel kogelvrije vesten en voertuigen.

Vorige week paste de Europese Unie al het wapenembargo tegen Syrië aan. Zogeheten 'niet-dodelijk', defensief materiaal zal van de lijst verdwijnen. Dat betekent dat onder meer kogelwerende vesten, helmen en nachtkijkers wel naar Syrië kunnen.

Gezinspeeld

Kerry heeft de afgelopen dagen al gezinspeeld op grotere Amerikaanse betrokkenheid bij het conflict. Zo zei hij dinsdag tegen Duitse studenten dat de VS ''op zijn minst enige vorm van steun'' zullen verlenen als onderhandelingen tussen de strijdende partijen niet van de grond komen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier