De komiek Beppe Grillo weigert in het parlement zijn vertrouwen te geven aan Pier Luigi Bersani.

Dit zei Grillo woensdag nadat de centrumlinkse leider had gezinspeeld op een regering met gedoogsteun van Grillo's Beweging 5 Sterren (M5S). Grillo noemde Bersani in een reactie daarop een ''politieke stalker'' die de M5S lastigvalt met ''onoorbare voorstellen'', aldus persbureau ANSA.

Zonder vertrouwensstemming in Kamer en Senaat kan een nieuwe regering in Italië niet aan de slag. Maar Grillo wil in het parlement hooguit instemmen met afzonderlijke wetten die het M5S-programma weerspiegelen.

Bersani kreeg bij de verkiezingen zondag en maandag een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De gedoogcontructie leek een uitweg uit de impasse.

Medeverantwoordelijkheid

''De M5S moet medeverantwoordelijkheid nemen; het is ook hun land'', aldus Bersani. Maar volgens Grillo is Bersani een ''sprekende dode'' die maar beter naar huis kan gaan.

De verkiezingsperikelen beginnen nu ook het officiële bezoek van president Giorgio Napolitano aan Duitsland te overschaduwen.

Het hoogbejaarde staatshoofd zegde woensdag een gepland diner met SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück af. De sociaaldemocraat had dinsdag gezegd dat hij geschokt was dat ''twee clowns'' de verkiezingen hadden gewonnen.

Behalve op Grillo doelde hij op Silvio Berlusconi. Steinbrück noemde die centrumrechtse leider een ''clown met een bijzondere testosteronaandrijving''.

Berlusconi

Nu Grillo zijn steun weigert Bersani, moet de centrumlinkse kandidaat-premier elders steun zoeken voor een meerderheid in de Italiaanse Senaat. Die kan getalsmatig gezien alleen van het centrumrechtse blok van Silvio Berlusconi komen.

Probleem is dat Bersani geen 'grote coalitie' wil, maar een minderheidsregering, die zich alleen met hoofdlijnen bezighoudt en waarvan de regeerperiode mogelijk vooraf wordt beperkt, wat in Italië een 'strandkabinet' wordt genoemd.

Maar Berlusconi heeft al laten weten dat hij niet voelt voor een 'strandkabinet'; hij wil een alomvattend regeerakkoord.

Giovanni Leone

De term 'governo balneare' (letterlijk: badkabinet) kwam op in 1963. Toen vormde Giovanni Leone vlak voor de zomervakantie slechts een kabinet op hoofdlijnen, volgens aantijgingen in de pers omdat de ministers naar het strand wilden.

Het was toen van meet af aan de bedoeling dat de regering niet lang aanblijft en snel zou worden vervangen door een volwaardig kabinet.