In de gehaktballen van Ikea-leverancier Dafgård is toch paardenvlees aangetroffen. 

Dat bevestigden directeur UIf Dafgård van het Zweedse bedrijf en de Zweedse keuringsdienst van waren woensdag.

In de balletjes zat 1 tot 10 procent paardenvlees. Ook de knakworsten worden door de meubelgigant teruggehaald. Daar zit eveneens paardenvlees in.

Dinsdag had Dafgård nog op basis van eigen tests gemeld dat de gehaktballen van het bedrijf de afgelopen 3 weken paardenvleesvrij zijn geweest. Daar komt de directeur nu op terug.

Uit voorzorg heeft hij nog zes andere producten uit de handel genomen. ''We hebben die producten, waaronder een lasagne, nog niet kunnen testen'', zegt Dafgård.

Tot nu toe heeft Dafgård naar eigen zeggen meer dan 500 DNA-testen op zijn producten uitgevoerd. De directeur zegt zich ''bedrogen'' te voelen door een Europese toeleverancier, maar wil niet zeggen welke. Dafgård stapt naar de politie vanwege ''de criminele daad''.

Nederland

Woensdag stopte ook het Zweedse Axfood met de verkoop van een aantal van zijn producten, omdat er paardenvlees in bleek te zitten. Dat vlees kwam, via een Zweedse toeleverancier in Malmö, uit Ierland. Meubelgigant Ikea heeft zijn gehaktballen in Nederland en 23 andere landen uit voorzorg uit de handel genomen.

Een Ikea-woordvoerder in Nederland zegt dat Dafgård geen leverancier is voor de Nederlandse vestigingen. Hij verwacht de resultaten van het Nederlandse onderzoek niet voor het eind van deze week.

Worstjes

Het hoofdkantoor in Zweden heeft inmiddels ook aanwijzingen dat in worstjes van het concern paardenvlees kan zitten. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CBS.

De worstjes worden in Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Ierland en Portugal uit de verkoop gehaald. Ikea in Nederland heeft deze worstjes niet in het assortiment, aldus de Nederlandse woordvoerder.