De leider van centrumlinks in Italië, Pier Luigi Bersani, wijst vooralsnog het idee af van een grote coalitie met de centrumrechtse ex-premier Silvio Berlusconi.

Die zou zich met hoofdlijnen bezighouden en de regeerperiode zou mogelijk vooraf worden beperkt.

Deze''regering voor verandering'' zou in het parlement gedoogsteun moeten krijgen, zoals bijvoorbeeld in ons land het geval was met het eerste kabinet-Rutte. De regering zou de werkloosheid moeten terugdringen, de pijn van, of de bezuinigingen zelf verminderen, de moraliteit in bestuur en politiek herstellen en een aantal politieke hervormingen uitvoeren.

Media meldden woensdag dat Bersani steun zoekt bij de blogger en komiek Giuseppe Piero Grillo, die een kwart van de kiezers achter zich kreeg met zijn protestbeweging M5S (Beweging 5 Sterren).

'Misdaad'

Berlusconi opperde al vlot na het bekend worden van de uitslagen dat hij voorstellen verwacht van Bersani voor een 'grote coalitie' omdat Italië geregeerd moet worden. Bersani voelt daar niets voor en Grillo zei dinsdag al dat de terugkeer van Berlusconi in een regering ''een misdaad tegen de melkweg zou zijn''.

'Beppe' Grillo ageert tegen het establishment en is fel gekant is tegen de hervormingen en bezuinigingen. Hij heeft ook grote moeite met Europa en wil referenda over bijvoorbeeld de euro. Grillo heeft zijn overwinning ''een revolutie zonder bloedvergieten'' genoemd en lijkt geen geschikte coalitiepartner voor de gevestigde politiek.

Maar Grillo heeft inmiddels ook beklemtoond dat hij niet overal tegen is en alle hervormingen op hun waarde zal schatten. Op Sicilië gedoogt Grilllo's protestbeweging M5S de regionale centrumlinkse regering sinds vorig jaar.

Voorzitterschap

Mogelijk met dit in gedachten benadert Bersani de club van Grillo. Hij heeft er volgens mediaberichten woensdag bij de M5S op aangedrongen het voorzitterschap van de Italiaanse Tweede Kamer op zich te nemen omdat die nu de grootste fractie vormt.

Bersani won met de verkiezingen begin deze week een meerderheid in de Italiaanse Tweede Kamer.

Hij komt echter veel zetels tekort in de Senaat om een stabiele regering te vormen. De parlementsverkiezingen waren een drama voor de traditionele partijen en voor de economische hervormingen die onder leiding van de technocratische professor en premier Mario Monti in gang zijn gezet.

Bersani's centrumlinks verloor bijvoorbeeld 3,5 miljoen stemmen ten opzichte van de parlementsverkiezingen in 2008. Monti zelf behaalde nog geen 10 procent.