Een witte haai met een lengte van waarschijnlijk ruim 4 meter heeft woensdag een zwemmer in Nieuw-Zeeland gedood. 

Dat meldt The New Zealand Herald. Het ongeval vond plaats bij het Muriwai-strand ten westen van de stad Auckland.

Een visser zag hoe de zwemmer, een man van in de veertig, ongeveer 200 meter uit de kust werd aangevallen door de grote haai. Hij vertelde het slachtoffer te zwemmen naar een dichtbijzijnde rots, maar het was al te laat. "Opeens was er overal bloed."

Ten tijde van het ongeval waren er volgens de Nieuw-Zeelandse politie 200 mensen aan het strand, dat vervolgens werd afgesloten. Toegesnelde agenten vanaf reddingsboten schoten af op het dier, maar "het draaide zich om en zwom weg", aldus de politie.

Zeldzaam

Anders dan in Australië zijn aanvallen van haaien zeldzaam in Nieuw-Zeeland. In de afgelopen 180 jaar vielen er slechts 12 tot 14 doden. De Nieuw-Zeelandse haaienexpert Clinton Duffy vermoedt dat dit komt door doordat het water kouder is rond Nieuw-Zeeland en zich er relatief gezien minder mensen in zee begeven.

Tijdens de zomer op het zuidelijk halfrond zoeken de witte haaien de Nieuw-Zeelandse kusten op, voor voedsel en om zich voort te planten. Volgens Duffy laten de dieren "in 99 procent van de gevallen" strandgasten echter met rust. 

Wereldwijd waren er het afgelopen jaar 80 aanvallen door de dieren, waarbij 7 mensen de dood vonden.