Zeker negentien mensen zijn in het Indiase Kolkota om het leven gekomen door een brand in een illegale groothandelsmarkt voor papier en plastic. 

Dat meldt een politieofficier die anoniem wil blijven aan The Wall Street Journal India. Het aantal doden zal waarschijnlijk nog oplopen omdat er ook tien mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen, zei minister Javed Khan woensdag. 

Meerdere mensen raakten gewond. Het huis in het centrum van de metropool was gebouwd zonder vergunning, aldus Khan. Buurtbewoners meldden aan de krant dat het gebouw al bijna veertig jaar voor dit doeleinde werd gebruikt.

Volgens de politie is kortsluiting de mogelijke oorzaak van de brand. Veel mensen konden niet ontsnappen omdat de meeste ingangen en uitgangen gesloten waren.

Lakse veiligheidsprocedures

Gebrekkige veiligheidsmaatregelen zijn een groot probleem in India. Zo zijn brandtrappen en nooduitgangen vaak afwezig, en brandblussers, als ze al afwezig zijn, over datum.

Mamata Banjeree, de afgevaardigde van de staat West-Bengalen waar Kolkata bij hoort, kondigde eerder de strijd aan met lakse veiligheidsprocedures in openbare gebouwen. Ze deed dit na een grote ziekenhuisbrand in Kolkata in december 2011, waarbij 93 doden vielen.