De Amerikaanse regering overweegt directe hulp aan de Syrische rebellen die president Bashar al-Assad ten val willen brengen.

The Washington Post meldt woensdag dat in Washington wordt gewerkt aan plannen om de rebellen te ondersteunen met ''niet-dodelijke'' middelen: geen wapens, maar bijvoorbeeld wel kogelvrije vesten en voertuigen.

De krant baseert zich op diverse Amerikaanse en Europese functionarissen. Directe steun aan de rebellen zou een grote stap zijn in de Amerikaanse benadering van de Syrische opstand, die nu al twee jaar lang voor bloedvergieten zorgt.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de afgelopen dagen al gezinspeeld op grotere Amerikaanse betrokkenheid bij het conflict. Zo zei hij dinsdag tegen Duitse studenten dat de VS ''op zijn minst enige vorm van steun'' zullen verlenen als onderhandelingen tussen de strijdende partijen niet van de grond komen.

Stappen

Landen die de Syrische oppositie steunen komen donderdag bijeen in Rome. Kerry zal die conferentie bijwonen, naar eigen zeggen niet om alleen maar te praten. ''We komen om beslissingen te nemen over de volgende stappen.''

Leden van de Syrische oppositie dreigden de conferentie eerst te boycotten, omdat ze zich niet voldoende gesteund voelen door het Westen. De Syrische Nationale Coalitie (SNC) liet op het laatste moment echter weten toch te zullen komen.

Volgens de Washington Post maakte de overkoepelende organisatie van de Syrische oppositie die draai na beloften uit Washington.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier