Het strafproces tegen de Amerikaanse Bradley Manning, die in de VS terechtstaat wegens het lekken van geheime informatie naar WikiLeaks, kan gewoon doorgaan.

Een poging van de verdediging om het proces ongeldig te verklaren, strandde dinsdag bij een militaire rechtbank.

De verdediging bracht in dat Manning moest worden ontslagen van rechtsvervolging omdat zijn recht op een snel proces was geschonden. Maar volgens de rechter is daar geen sprake van omdat de verdachte 90 dagen na in voorarrest te zijn genomen is voorgeleid aan de krijgsraad. Dat is binnen de geldende termijn van 120 dagen.

Manning (25) wordt beschuldigd van 22 strafbare feiten. De zwaarste aanklacht is ''het helpen van de vijand''. Daar kan hij levenslang voor krijgen. Hij werd in mei 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien achter tralies.

Compensatie

Eerder deze maand bepaalde een militaire rechter dat van de eventuele straf die Manning krijgt 112 dagen afgaan. Dit ter compensatie voor de behandeling die hij onderging toen hij zat opgesloten op een marinebasis in Quantico in de staat Virginia. Hij zat daar 23 uur per dag in eenzame opsluiting en werd constant uit zijn slaap gehouden door bewakers.