Een definitieve vredesregeling tussen Zuid-Sudan en Sudan lijkt nog ver weg.

Minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking vreest een verslechtering van de humanitaire situatie zolang er geen akkoord is.

''Ik vraag me af of hoe snel Zuid-Sudan en Sudan tot elkaar kunnen komen. De onderhandelingen tussen beide landen verlopen moeizaam en nog steeds vinden er over en weer beschuldigingen plaats van schending van elkaars territorium'', zei Ploumen dinsdag aan het eind van een 2-daags werkbezoek aan Zuid-Sudan.

Zuid-Sudan scheidde zich in 2011 af van Sudan. Beide landen zijn het nog niet eens over de loop van de grens. Vorig jaar raakten ze zelfs kortstondig met elkaar in gevecht. Ze kunnen het onder meer niet eens worden over het olierijke grensgebied Abyei.

Olieproductie

Na de afscheiding kreeg Zuid-Sudan twee derde van Sudans vroegere olieproductie in handen en Sudan de pijpleidingen. De olie-export ligt sinds vorig jaar stil over een conflict over de prijs die Zuid-Sudan aan het noordelijke buurland moet betalen voor het gebruik van de pijpleiding.

Hierdoor mist de regering van Zuid-Sudan veel inkomsten en kan ze basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg nauwelijks nog in stand houden. ,,Straks zitten we met een failliet Zuid-Sudan en hebben we een groot humanitair probleem'', aldus Ploumen.

De minister reist door naar Ethiopië voor een handelsmissie.