''Wij hebben niet gewonnen.'' Dit zei de centrumlinkse leider in Italië, Pier Luigi Bersani, dinsdag tijdens zijn eerste optreden voor de pers sinds de verkiezingsnacht.

Zijn PD en haar bondgenoten hebben niet de meerderheid in beide kamers van het parlement behaald, waar op was gehoopt.

Bersani neemt naar eigen zeggen met ''nederigheid'' kennis van de verkiezingsuitslag. Hij zal nu niet proberen via achterkamertjespolitiek aan de nodige meerderheid te komen, maar via open voorstellen waar andere partijen zich achter kunnen scharen.

Daartoe behoren een staatshervorming en economisch beleid vooral gericht op werklozen en economisch zwakkeren.

Volgens Bersani toont de verkiezingsuitslag aan dat het volk een politiek die alleen gebaseerd is op een streng bezuinigingsbeleid, niet accepteert.

''Dit is niet alleen een Italiaans thema. Deze klok zal luiden in heel Europa'', aldus Bersani. De oud-communist wil dan ook dat de nieuwe Italiaanse regering daadkrachtig het voortouw neemt voor een Europees werkgelegenheidsbeleid.

Grillo

Ongeveer een kwart van de Italianen stemde zondag en maandag op de partij van Beppe Grillo. De komiek, die zelf niet verkiesbaar was, wil dat Italië uit de euro stapt. Volgens Bersani zou het een ''ramp'' zijn als Rome de Europese eenheidsmunt vaarwel zegt.

Er waren geruchten dat Bersani na de teleurstellende verkiezingsuitslag zou opstappen als leider van de Democratische Partij (PD). Maar hij wil ''het schip niet verlaten'' op dit ''dramatische moment'' voor Italië, de ''ernstigste situatie sinds de Tweede Wereldoorlog''.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dinsdag in een reactie op de politieke impasse dat Italië ''zijn weg zal vinden''.

Vanuit Duitsland, de grootste economie van de eurozone, werd voor de gang naar de stembus gewaarschuwd voor het loslaten van het saneringsbeleid van demissionair premier Mario Monti.

Merkel hamerde dinsdag opnieuw op de noodzaak van een ''redelijk bezuinigingsbeleid'' als voorwaarde voor economische groei. ''Gezonde financiën en groei zijn twee kanten van dezelfde medaille'', aldus Merkel.