De grootste Egyptische oppositiegroepering, het Nationale Heilsfront (NSF), heeft dinsdag laten weten niet mee te doen aan de parlementsverkiezingen dit voorjaar.

Het front overkoepelt een reeks seculiere, liberale en/of linkse groepen. Het vindt dat de huidige regering die steunt op de Moslim Broederschap geen garanties biedt voor vrije en eerlijke verkiezingen.

De conservatieve islamist en president Mohamed Mursi heeft parlementsverkiezingen aangekondigd die vanaf eind april in fasen worden gehouden.

De linkse Volksstroming van Hamdeen Sabahy heeft dinsdag ook verklaard de verkiezingen te boycotten. Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar werd Sabahy derde.

De liberale partij Dustour (Constitutie) van Mohamed ElBaradei doet ook niet mee.

Campagne

Het politieke vehikel van de broederschap, de Partij voor Vrijheid en Recht (FJP), en extremistische islamisten van de partij al-Nour (het Licht) gaan wel campagne voeren.

Beide partijen hadden al een overweldigende meerderheid in het parlement dat na de val van de autocraat Hosni Mubarak in 2011 democratisch werd gekozen.Opperrechtershebben dat parlement vorig jaar echter ontbonden omdat een aantal parlementariërs niet volgens de regels zou zijn gekozen.

Teleurstelling

De teleurstelling over de regering van Mursi is ondertussen groot volgens waarnemers. Veel Egytenaren verwijten Mursi en diens entourage geen oog te hebben voor de schrijnende armoede en de economische neergang in het land.

Alles over de situatie in Egypte in ons dossier