Britse media hebben zich fel verzet tegen een poging van de Britse regering om delen van een onderzoek naar de dood van de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko geheim te houden.  

Litvinenko werd in 2006 in Londen vergiftigd met het radioactieve polonium-210.

Naar zijn dood is een onderzoek ingesteld, wat in Groot-Brittannië altijd wordt gedaan als iemand onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Het onderzoek moet op 1 mei van start gaan, maar gerechtelijk onderzoeker Robert Owen zei te vrezen dat 'vanwege de complexiteit van het onderzoek, dat noodzakelijkerwijs vooraf moet gaan aan de hoorzittingen, dit tijdspad mogelijk niet gevolgd kan worden'.

Deels geheim

Ben Emmerson, advocaat van de weduwe van Litvinenko, zei echter dat de vertragingen het gevolg zijn van de pogingen van de regering om het onderzoek deels geheim te houden. Hij zei dat de weduwe diep teleurgesteld is door het uitstel. De advocaat van de Britse regering, Neil Sheldon, zei dat 'de openbaring van het materiaal in kwestie een reëel risico is voor het publieke belang'.

Litvinenko was een fel criticus van het Kremlin en zou vlak voor zijn dood voor de Britse inlichtingendiensten hebben gewerkt. Groot-Brittannië beschuldigt twee Russen van de moord op de ex-spion, maar Moskou weigert het tweetal uit te leveren.