Groot-Brittannië gaat bepaalde groepen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog 67 jaar na de oorlog alsnog eren met een medaille.

De vliegeniers van Royal Air Force Bomber Command krijgen na een jarenlange lobby eremetaal. In tegenstelling tot de vliegeniers in gevechtsvliegtuigen, hebben zij nooit een eigen medaille gekregen.

Bomber Command stond na de oorlog ter discussie vanwege de doorlopende bombardementen op Duitse steden. Onder meer Hamburg, Keulen en Dresden werden grotendeels verwoest door het 'onthuisvestingsbeleid' van Sir Arthur Harris.

Het gaat in totaal om ongeveer 250.000 militairen. De veteranen, weduwen of hun nabestaanden krijgen de medailles voor hun heldhaftigheid.

Bevoorradingsschepen

Ook de opvarenden van Arctische bevoorradingsschepen kunnen na een jarenlange lobby aanspraak maken op het eremetaal.

Overlevende veteranen en weduwen daarvan mogen als eerste de medaille in ontvangst nemen. Dat zal de minister van Defensie Mark Francois dinsdag bekendmaken, meldt de Britse krant The Guardian

Het Britse Arctische konvooi leverde tijdens de oorlog brandstof, voedsel en munitie aan het Russische Rode Leger. De tocht naar het Arctische gebied was gevaarlijk. Tijdens de vrachtkonvooien kwamen meer dan 3.000 Britten om.