De leider van centrumrechts in Italië, ex-premier Silvio Berlusconi, heeft dinsdag zijn nederlaag in de Italiaanse Tweede Kamer erkend. 

Hij gaf toe dat zijn centrumlinkse tegenpool, Pier Luigi Bersani, met zijn partijencoalitie de meeste stemmen heeft behaald voor de Tweede Kamer.

De wet geeft een minimum van 55 procent van de zetels aan de winnaar. Bersani kan er nu op 340 van de 630 zetels rekenen. In de Senaat blijft hij op circa 120 van de 315 zetels steken. De Senaat is volgens Italiaanse media ''een chaos'' na de verkiezingen van zondag en maandag. Bersani komt er veel te veel zetels te kort voor een stabiele centrumlinkse en/of hervormingsgezinde regering.

Berlusconi zei dinsdag dat het geen zin heeft nieuwe verkiezingen te houden. Hij zinspeelde op een soort nationale regering samen met centrumlinkse partijen. ''Italië moet geregeerd worden, alle partijen moeten iets opofferen'', zei de man die sinds 1994 ruim 9 jaar premier is geweest.

Monti

Hij wil echter beslist niet met demissionair premier Mario Monti in zee. Berlusconi moest eind 2011 plaats maken voor Monti. Die is begonnen met bezuinigingen en hervormingen om de derde economie van de eurozone weer op de rails te zetten. Maar zijn politiek is erg impopulair en dat hebben de kiezers wel duidelijk laten weten.

Zo stemde een kwart van de kiezers op de Beweging 5 Sterren (M5S) van Guiseppe Piero, 'Beppe', Grillo. Hij is een fel tegenstander van bezuinigingen en privatiseringen. De 64-jarige blogger en komiek voert al geruime tijd op pleinen, in theaters en op internet een verwoede strijd tegen het establishment inclusief de meest recente regeerders Monti en Berlusconi.

Hij richtte in 2009 de beweging op die nu feitelijk de grootste politieke partij is. Bersani's PD (Democratische Partij) kreeg deze week in de kamerverkiezingen iets minder stemmen dan de M5S en Berlusconi's PDL (het Volk van de Vrijheid) met 21,5 procent 4 procentpunten minder dan de M5S.

Onregeerbaar

De Italiaanse media smeten dinsdag met de termen 'Tsunami Grillo' en 'Italia ingovernabile' (onregeerbaar), mede omdat ze in Grillo voor coalitievorming een hopeloos geval zien. De M5S heeft 108 kamerzetels en 54 senaatszetels.