Julio Poch, voormalig Transaviapiloot, blijft voorlopig vastzitten in Argentinië. De rechters hebben het vrijlatingsverzoek van zijn advocaat Gerardo Ibañez afgewezen.

Dat heeft Ibañez laten weten.

Poch staat in Argentinië terecht voor zijn vermeende rol bij de zogenoemde dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Hij werd in september 2009 in Spanje opgepakt. Hij wilde toen zijn laatste vlucht voor zijn pensioen uitvoeren, van Valencia naar Nederland. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië.

De zaak kwam aan het rollen nadat hij met collega’s op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die collega’s stapten daarop naar justitie. Op de aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 vermeende slachtoffers. In de zaak staan bijna 67 verdachten terecht. Poch was bereid om bepaalde voorwaarden te accepteren, mocht hij worden vrijgelaten. Zo wilde hij zich eventueel onder huisarrest laten plaatsen. Naar verwachting duurt het mogelijk nog jaren voordat de rechters uitspraak doen in het omvangrijke proces.

Jachtvliegtuigen

Vorige week maandag kreeg Poch voor het eerst de kans zich bij de rechtbank in Buenos Aires uit te laten over de beschuldigingen aan zijn adres. ''Ik wist niet eens dat deze vluchten des doods bestonden'', zei hij toen. Hij zou er pas later over hebben gehoord via boeken en media. Aan de hand van vluchtgegevens en logboeken legde Poch uit dat hij ten tijde van de dictatuur alleen jachtvliegtuigen bestuurde. Hij zou toen helemaal geen transportvliegtuigen, die werden gebruikt voor de dodenvluchten, hebben kunnen vliegen.