GENT - Paniek dreef Kim De Gelder om in kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde dood en verderf te zaaien. 

Dat verklaarde de dader maandag tijdens zijn verhoor voor de rechtbank in Gent.

Maar een motief over zijn moordplannen gaf hij, tot grote spijt van de nabestaanden, niet. De Gelder staat terecht voor de moord op twee baby's van nog geen jaar oud en een 54-jarige leidster op 23 januari 2009.

Ook verwondde hij toen tientallen kinderen en leidsters. Hij doodde een week eerder een 72-jarige vrouw.

Ontoerekeningsvatbaar

Hij heeft bekend, maar is volgens zijn advocaat ontoerekeningsvatbaar. De inmiddels 24-jarige jongeman vertelde hoe hij in de hal van de crèche stond en weg wilde, maar dat de deuren niet opengingen. Hij wist niet dat er een veiligheidsknop voor de deuren was om te voorkomen dat de kinderen weg zouden lopen.

Op dat moment hoorde hij iemand, ''een gevaar voor mij", zijn kant opkomen. Hij koos ervoor richting het geluid te lopen. Omdat de vrouw in kwestie in paniek raakte, raakte De Gelder ook in paniek, zei de beschuldigde.

Duidelijkheid

De rechter probeerde duidelijkheid te krijgen tussen de paniekgevoelens van De Gelder en zijn naar eigen zeggen plannen iedereen in de crèche om te brengen. ''Was u niet uw vooraf bedachte plannen aan het uitvoeren?" Nee, antwoordde De Gelder.

''Ik had mij bedacht. Ik wilde weg en was in paniek." Iedereen die in zijn weg stond op zijn zoektocht naar de uitgang werd neergestoken. Ook stond de voorzitter van de rechtbank lang stil bij de gevoelens die De Gelder had bij het neersteken van de baby's. ''Ik heb geen zin om op die gevoelens te focussen", antwoordde hij.

Slecht voelen

Eerder op de dag had De Gelder verklaard dat hij zich na de moord op de oudere dame, een week voor het bloedbad in Fabeltjesland, slecht had gevoeld. Daarop vroeg de rechter meerdere malen waarom hij dan is doorgedaan met zijn moordplannen. ''Omdat ik geen enkele keus had om te stoppen."

Ondanks herhaalde pogingen van zowel de rechter als van een van de advocaten van de nabestaanden wilde De Gelder niets zeggen over zijn motief om aan moorden te beginnen. ''Dat heb ik opgeschreven maar dat mag ik van mijn advocaat niet zeggen", antwoordde hij. ''Ik bewaar dat voor het einde van het proces of voor een volgend proces."

Verward

De Gelder reageerde bij vlagen verward tijdens het verhoor, dat bijna 6 uur duurde, en leek de vragen niet te begrijpen.

Soms wachtte hij lang met het antwoord of corrigeerde hij de rechter. Er deden zich geen incidenten voor, maar zowel publiek als pers reageerden soms op uitspraken van De Gelder met verzuchtingen en hoongelach.