AMSTERDAM - Paus Benedictus XVI heeft de regels van het conclaaf aangepast zodat de bijeenkomst van kardinalen eerder kan beginnen.

Dat heeft het Vaticaan maandag laten weten.

Tijdens het conclaaf wordt de nieuwe paus gekozen door maximaal 120 kardinalen van onder de 80 jaar. Benedictus XVI kondigde twee weken geleden aan op 28 februari af te treden als paus, een zeer ongebruikelijk besluit.

Een paus blijft normaal gesproken aan tot hij overlijdt. De regels schreven voor dat na het overlijden van de paus het conclaaf pas na 15 dagen plaats kan vinden om zo de kardinalen voldoende tijd te geven om naar Rome te reizen.

Overbodig

Die termijn is nu overbodig, omdat de kardinalen al weten dat de paus af gaat treden. Het conclaaf vindt plaats in de Sixtijnse Kapel.

Het Vaticaan liet eerder al weten dat het streven is om voor Pasen een nieuwe paus gekozen te hebben. Eerste paasdag is op 31 maart.

Totdat de nieuwe paus is gekozen, bestuurt kardinaal-camerlengo Tarcisio Bertone met de kardinalen de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn belangrijkste taak is de organisatie van het conclaaf.