GENT - De dader van het bloedbad in een kinderdagverblijf in het Belgische Dendermonde had naar eigen zeggen geen andere keuze dan te moorden.

Dat verklaarde Kim De Gelder maandag tijdens zijn verhoor voor de rechtbank van Gent. De Gelder staat terecht voor vier moorden en 25 pogingen tot moord.

Voordat de rechter het verhoor schorste voor de lunch, had hij de eerste moord van De Gelder net behandeld. Een week voor het drama op kinderdagverblijf Fabeltjesland doodde de inmiddels 24-jarige jongeman een 72-jarige vrouw.

De Gelder verklaarde dat hij zich na de moord slecht voelde. Waarop de rechter meerdere malen vroeg waarom hij dan is doorgedaan met zijn moordplannen.

''Omdat ik geen enkele keus had om te stoppen. Wat had ik anders moeten doen?" De Gelder was bij tijden langzaam in zijn beantwoording en leek zeer zorgvuldig zijn woorden te kiezen. Bijvoorbeeld toen hij de moord op de 72-jarige vrouw beschreef.

Wreed

Hij vertelde hoe hij na de vrouw te hebben neergestoken, twee keer met zijn mes op de wang van de vrouw had getikt. ''Om er zeker van te zijn dat ze overleden was, anders zou het wreed zijn haar zo te laten." Daarop maakte hij zijn mes schoon aan de trui van de vrouw.