RIJSWIJK - Meubelketen Ikea heeft voor de zekerheid een partij Zweedse gehaktballen uit de supermarktschappen in de Nederlandse winkels gehaald. Er zou paardenvlees in kunnen zitten.

Het betreft een bepaalde partij (productiebatch). Die hele partij wordt nu verwijderd uit de Swedish Food Markets, de kleine supermarkt van de woonwinkel. De ballen uit deze lading werden toch al niet geserveerd in de restaurants van Ikea.

Een woordvoerder kon maandag niet aangeven hoe groot die partij is en in welke winkel de gehaktballetjes zijn beland.

De maatregel volgt nadat eerder bekend werd gemaakt dat de Tsjechische autoriteiten paardenvlees hebben aangetroffen in gehaktballen die in Zweden zijn gemaakt voor Ikea. De autoriteiten hebben de ontdekking doorgespeeld aan de EU-waakhond voor voedsel.

Herhaald

De meubelketen heeft de testresultaten van Tsjechische autoriteiten bekeken. ''Daar was sprake van een indicatie dat mogelijk paardenvlees aanwezig zou kunnen zijn.''

Volgens de woordvoerder heeft Ikea onlangs een aantal vleesproducten getest op aanwezigheid van paardenvlees. ''Daar is toen geen spoor van gevonden. Om die uitslag te valideren, wordt het onderzoek herhaald.'' De uitslag daarvan volgt binnen enkele dagen.

Andere landen

De balletjes zijn ook in andere Europese landen uit de handel gehaald, zei een Ikea-zegsman in Tsjechië. De partij is onder meer verkocht in Nederland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Portugal en België, zei de Tsjechische woordvoerder. Ook in Italië zijn de balletjes uit de Ikea-schappen gehaald.

Datzelfde geldt voor alle Ikea-filialen in Zweden, die zijn per direct gestopt met de verkoop van gehaktballen, meldt persbureau AP. Dit doen ze om eventuele zorgen bij klanten weg te nemen. Ikea benadrukt dat er tot op heden nog geen paardenvlees in de gehaktballen in Zweden is gevonden.

Consumenten die de Zweedse balletjes thuis in de diepvries hebben en niet willen opeten, kunnen die terugbrengen naar de filialen.

Hamburgers

Niet alleen in de gehaktballetjes van Ikea, maar ook in hamburgers die zijn geïmporteerd uit Polen en waren gelabeld als rundvlees is paardenvlees aangetroffen, aldus de dienst.

Vorige week werd in Tsjechië voor het eerst paardenvlees aangetroffen in voedsel dat volgens het etiket slechts rundvlees bevatte.

Het ging toen om diepvrieslasagne die was geproduceerd door Tavola S.A. Comigel. De Tsjechische autoriteiten zijn na waarschuwingen van Ierland druk bezig om te controleren of rundvlees dat is geïmporteerd uit Ierland inderdaad rundvlees is en geen paardenvlees.