MOSKOU - De Syrische regering is bereid te praten met de gewapende oppositie in het land.

''We zijn klaar voor een dialoog met wie maar wil, zelfs met mensen met wapens in hun handen, omdat we geloven dat hervormingen er niet met bloedvergieten komen maar door dialoog'', zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem maandag op in Moskou.

Al-Moualem is in de Russische hoofdstad voor een gesprek met onder anderen zijn Russische collega Sergej Lavrov. Het Kremlin is al meer dan 40 jaar een cruciale steunpilaar voor de in Syrië regerende clan van de familie Assad.

Onaanvaardbaar

Een overkoepelend orgaan van de Syrische oppositie heeft eerder laten weten wel te willen onderhandelen over een einde aan de bloedige strijd, maar dan moet eerst president Basharal-Assad helemaal van het politieke toneel verdwijnen.

Dat lijkt een onaanvaardbare voorwaarde voor het regime dat in 1970 werd gevestigd door Assads vader, Hafez al-Assad (1930-2000), een luchtmachtgeneraal die tot de minderheid van de alawieten behoorde.

Ondergang

Lavrov heeft er bij al-Moualem op aangedrongen dat de regering in Damascus zich niet door haar tegenstanders laat provoceren en altijd bereid moet zijn tot een gesprek. Verder bloedvergieten leidt namelijk tot de ondergang van het Arabische land, aldus Lavrov.

Een rebellencommandant, Selim Idris, zei in een reactie tegen nieuwszender al-Arabiya dat  geen onderhandelingen plaats kunnen vinden als Assad niet eerst aftreedt en zijn legeraanvoerders worden berecht.

Oppositieleider Moaz al-Khatib zei dat er geen contact is met de regering in Damascus en dat hij afwacht. Hij heeft voorgenomen bezoeken van leden van de Syrische oppositie aan de VS en Rusland opgeschort.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier