AMSTERDAM - In Italië zijn zondagavond om 22.00 uur de stembureaus dichtgegaan. De opkomst tijdens de eerste dag van de parlementsverkiezingen viel tegen.

Rond 19.00 uur had 44 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de verkiezingen in 2008 had op hetzelfde moment 46,5 procent zijn stem uitgebracht.

De verkiezingen worden zondag en maandag gehouden. Maandag om 07.00 uur gaan de stembussen weer open. Dan hebben mensen nog tot 15.00 uur de tijd om te stemmen.

De lage opkomst wordt mogelijk mede veroorzaakt door het slechte weer in grote delen van Italië. In het noorden sneeuwt het en voor maandag wordt voor grote delen van het land regen verwacht. 

Basta Silvio

De verkiezingen verliepen rustig totdat ex-premier Silvio Berlusconi bij een stembureau in Milan verscheen om zijn stem uit te brengen. 

Drie vrouwen, volgens Italiaanse media leden van protestorganisatie Femen, ontblootten hun bovenlijf, waarop de leus 'Basta Silvio!' (genoeg van Silvio) stond geschreven. De politie heeft de vrouwen aangehouden.

Tweede plaats

Volgens de laatste opiniepeiling heeft de centrumlinkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani de beste kans op de overwinning. In de peiling gaf 33 procent van de ondervraagden de voorkeur aan Bersani.

De coalitie van ex-premier Silvio Berlusconi, die opnieuw de handen ineen heeft geslagen met het populistische Lega Nord, staat tweede in de peiling met 28 procent.

De huidige premier, Mario Monti, eindige met dertien procent in de peiling op de vierde plaats, achter de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, die op de steun van zeventien procent van de kiezers kan rekenen.

Lees meer:

'Euro wankelt bij terugkeer Berlusconi als premier'