BELGRADO - Zo’n 3000 leden van de Servische Radicale Partij (SRS) hebben zondag in de Servische hoofdstad Belgrado gedemonstreerd voor hun leider Vojislav Seselj. 

 Volgens omroep B92 herdachten zij dat Seselj zich tien jaar geleden vrijwillig meldde bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat heeft hem aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

 De demonstranten waren ook woedend op hun voormalige leiders Tomislav Nikolic en Aleksandar Vucic. Deze verlieten vier jaar geleden na een conflict met Seselj de partij. Zij stichtten een nieuwe partij en zijn nu respectievelijk president en premier van Servië.

''Nikolic en Vucic hebben het Tribunaal in Den Haag vast en zeker gevraagd om Vojislav Seselj daar te houden'', zei plaatsvervangend voorzitter Nemanja Sarovic tegen de demonstrerende radicalen.

Uitspraak

Het steekt de Servische radicalen dat het proces tegen Seselj zo lang loopt zonder dat het tot een uitspraak is gekomen. Dat voedt hun overtuiging dat er sprake is van een internationaal complot tegen hun leider, die zij als de redder van Servië zien.

Maar ook hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal verklaarde meerdere malen dat het proces-Seselj vanwege de lange duur ''een slecht voorbeeld van internationaal recht” is.

Zelf bijgedragen

De verdachte heeft overigens zelf bijgedragen aan de lange duur van zijn zaak. Het feit dat hij zichzelf mag verdedigen, wat hij met hongerstakingen heeft afgedwongen, gaf hem alle gelegenheid het proces te vertragen.

Een jaar geleden kwam de aanklager uiteindelijk met een eis, 28 jaar gevangenisstraf. Verwacht wordt dat er voor aanstaande zomer vonnis wordt gewezen.