NICOSIA - De conservatieve politicus Nikos Anastasiades is zondag gekozen als nieuwe president van het aan de rand van het bankroet staande eiland Cyprus.

Volgens de voorlopige officiële resultaten kreeg hij bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag 57,48 procent van de stemmen.

Zijn tegenkandidaat, de linkse politicus Stavros Malas, kwam op 42,52 procent van de stemmen, aldus een bekendmaking van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Cyprus.

Daarmee staat na vijf jaar weer een conservatief aan het roer van het EU-land.

Bij de eerste ronde vorige week zondag behaalde Anastasiades 45,5 procent van de stemmen, Malas kreeg ruim een kwart van de kiezers achter zich. Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid behaalde, was een tweede ronde nodig.

Geldschieters

Aangenomen wordt dat Anastasiades snel op zoek wil naar geldschieters om noodkredieten te regelen. De regering lijkt nog maar tot mei geld in kas te hebben.

Anastasiades heeft in zijn campagne gehamerd op het falen van de vorige regering waar Malas deel van uitmaakte. Malas van de Politieke Partij van het Werkende Volk (AKEL) was minister van Volksgezondheid.

Het eiland in de Middellandse Zee is zwaar getroffen door de crisis. Het land wil een lening van 17,5 miljard euro veiligstellen om niet failliet te gaan. De Europese Unie is bereid te helpen, maar heeft wel voorwaarden gesteld aan de financiële steun.

Pro-Europa

Anastasiades geldt als een pro-Europese politicus en wil vasthouden aan het EU-lidmaatschap. Hij kon zondagavond al de eerste felicitaties vanuit Brussel in ontvangst nemen.

EU-voorzitter José Manuel Barroso feliciteerde hem en zei dat ''het Cyprische volk Anastasiades een sterk mandaat heeft gegeven om zijn hervormingsprogramma uit te voeren''. Hij gaf de nieuwe president de verzekering dat de Europese Commissie hem hierbij zal steunen.

Ook voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, feliciteerde de Cyprioot en verwelkomde diens bereidheid om met de trojka, de Europese Commissie, de ECB en IMF, samen te werken om een oplossing te vinden voor het faillissement van het eiland.