AMSTERDAM - De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Amerikaanse elitetroepen opgeroepen de provincie Wardak binnen twee weken te verlaten.

Dat meldt de BBC zondagmiddag. Een woordvoerder van de president verklaarde zondag op een persconferentie in Kabul dat de Amerikaanse troepen verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van ''onzekerheid en instabiliteit'' in de provincies.

"De Afghaanse president Hamid Karzai heeft het ministerie van Defensie opgeroepen om de Amerikaanse elitetroepen binnen twee weken te verwijderen uit Wardak'', sprak de woordvoerder volgens Al Jazeera

De oproep van Karzai volgt op eerdere beschuldigingen van marteling en verdwijningen aan het adres van Afghaanse troepen die volgens de regering van Karzai vallen onder Amerikaans bewind. Zo zou een student zijn onthoofd, en zouden negen Afghaanse burgers zijn verdwenen.

Serieus

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder heeft verklaard dat alle beschuldigingen betreffende misstanden serieus worden genomen, maar hij ging niet in op de meest recente ontwikkelingen.

Wardak is een voor Amerika belangrijke provincie vanwege de ligging, in de buurt van Kabul. De Taliban gebruikt het gebied als doorgangsroute naar de hoofdstad, en Amerika voert antiterreuroperaties uit in de provincie.


Grotere kaart weergeven