ROME - Aan het begin van de Italiaanse parlementsverkiezingen lijkt zich zondag een matige opkomst af te tekenen. 

In de ochtend brachten volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 14,6 procent van de ruim 50 miljoen stemgerechtigden hun stem uit. In 2008 was dat percentage nog 16,3 procent.

Maar de Italianen krijgen zoals gebruikelijk ruim de tijd om te gaan stemmen en de stembureaus gaan pas maandagmiddag 15.00 uur dicht.

Kort daarna volgen voorspellingen op basis van peilingen onder kiezers die al hebben gestemd. De uitslagen worden maandagavond of de daaropvolgende nacht verwacht.

Berlusconi

Oud-premier Silvio Berlusconi bracht zondag zijn stem uit in een school in Milaan. Hij werd opgewacht door drie vrouwelijke activisten met ontblote borsten. Zij hadden 'Basta Berlusconi' op hun lichaam geschreven.

De activisten probeerden in de buurt van de oud-premier te komen, maar werden tegengehouden en door de politie afgevoerd, meldt Sky News. Volgens persbureau Reuters hoorden de activisten bij de Oekraïense vrouwenrechtengroep Femen.

Bekijk hier de beelden van het incident:

Berlusconi is verwikkeld in twee rechtszaken, en wordt onder meer beschuldigd van belastingfraude en seks met een minderjarige prostituee.

Tegenstanders van Berlusconi zeggen dat hij nu ook de campagneregels heeft geschonden door een interview te geven dat zaterdag op de Italiaanse televisie werd uitgezonden. Volgens Berlusconi werd voorafgaand aan het interview afgesproken dat het gesprek pas na sluiting van de stembussen, maandag, zou worden uitgezonden.

Bersani

In de twee weken voor de stembusgang mogen er geen opiniepeilingen worden gepubliceerd. Over het algemeen wordt net als twee weken terug aangenomen dat de centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani met zijn bondgenoten de meeste stemmen krijgt, waarschijnlijk ruim 35 procent.

Maar in Europa wordt gevreesd met het oog op de voortwoekerende schuldencrisis dat er geen sterke meerderheid voor een regering in beide kamers van het parlement komt.

De grote hervormer die in november als een soort redder des vaderlands als bezuinigende premier werd ingezet, Mario Monti, lijkt het zondag en maandag met zijn bondgenoten uit het politieke centrum niet verder te gaan schoppen dan iets meer dan 10 procent.

Lees meer:

'Euro wankelt bij terugkeer Berlusconi als premier'