AMSTERDAM - Het oosten van Afghanistan is zondag in de vroege ochtend getroffen door een reeks aanslagen.

Drie zelfmoordterroristen pleegden een zelfmoordaanslag en in de stad Kabul brak een vuurgevecht uit tussen een opstandeling en de veiligheidstroepen.

De dodelijkste aanslag had plaats in de stad Jalalabad. Een zelfmoordterrorist bracht voor de poort van een gebouw van de inlichtingendiensten een auto met explosieven tot ontploffing. Bij de aanslag kwamen twee bewakers om het leven.

Drie mensen raakten gewond, aldus een woordvoerder van de regionale autoriteiten. Het gebouw raakte bij de explosie beschadigd. De Taliban eiste bij monde van woordvoerder Zabiullah Mujahid de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Logar

Kort voor de aanslag in Jalalabad explodeerde in de provincie Logar bij een controlepost van de politie een busje met explosieven. Drie agenten liepen verwondingen op, aldus plaatsvervangend politiechef Rais Khan Abdul Rahimzai.

In Kabul wist de politie een zelfmoordaanslag te voorkomen. Een man die met een bus met explosieven probeerde een aanslag te plegen op een gebouw van de inlichtingendiensten in het centrum van Kabul werd door de politie doodgeschoten voor hij zijn daad ten uitvoer kon brengen. De explosieven in de bus werden later onschadelijk gemaakt.

Baraki Barak

Later in de ochtend blies een zelfmoordterrorist met een bomvest zich op bij het hoofdbureau van politie in het district Baraki Barak, in de provincie Logar.

De man werd door de politie tegengehouden toen hij zich toegang wilde verschaffen tot het gebouw. Toch wist hij zijn bomvest te laten exploderen. Een agent raakte daarbij gewond.