AMSTERDAM - Europees commissaris Neelie Kroes waarschuwt voor de verkiezing van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi.

De Italianen gaan zondag en maandag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Berlusconi maakt kans. Kroes zei daar ''met afgrijzen'' naar te kijken.

Kroes sprak in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag over een ''horrorscenario'' als Berlusconi opnieuw premier zou worden.

''Dat zou buitengewoon jammer zijn, om het toch maar in diplomatieke termen te zeggen'', aldus de Europees commissaris (Digitale Agenda). Kroes prees het werk van de huidige leider in Italië, Mario Monti, die moeilijk werk heeft verzet en wiens inzet voortgezet moet worden.

Media-imperium

Kroes verwees ook naar het media-imperium van Berlusconi, dat hem toch opnieuw kanshebber heeft gemaakt om weer premier te worden.

''Ik kan me niet voorstellen dat iemand met gezond verstand op hem stemt, maar je weet het niet. Als je elke middag en avond weer verschijnt in televisieprogramma's die niks met politiek te maken hebben, dan heb je zoveel voorsprong. Dat is een stuk van de verklaring.''

Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy wilde in Buitenhof geen oordeel vellen over de opmerkingen van Kroes. ''Ik ben een democraat, laat ons eerst de uitslag van de verkiezingen in Italië afwachten. Ik heb veel respect voor de Italiaanse kiezer en ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren.''

Van Rompuy zei verder: ''Voor Italië is er geen enkele andere keuze dan de lijn doortrekken die Mario Monti heeft ingezet. En hij is geen dictator. Hij vond voor alle maatregelen, behalve de allerlaatste waar de regering over is gevallen, een meerderheid in het Italiaanse parlement, ook met steun van de partij van Berlusconi. Gedurende 13 maanden. Ik ben meer gerust met de ene dan met de andere, maar ik zeg alleen dat Berlusconi alle maatregelen gesteund heeft.''