NICOSIA - Cyprus gaat zondag opnieuw naar de stembus om een president te kiezen. De strijd gaat tussen de conservatieve Nikos Anastasiades en de linkse Stavros Malas.

Bij de eerste ronde vorige week zondag behaalde Anastasiades 45,5 procent van de stemmen, Malas kreegt ruim een kwart van de kiezers achter zich. Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid behaalde, is er een tweede ronde.

Aangenomen wordt dat Anastasiades de stembusgang wint en snel op zoek gaat naar geldschieters om noodkredieten te regelen.

De regering lijkt nog maar tot mei geld in kas te hebben. Anastasiades heeft in zijn campagne gehamerd op het falen van de vorige regering waar Malas deel van uitmaakte. Malas van de Politieke Partij van het Werkende Volk (AKEL) was minister van Volksgezondheid.

Crisis

Het eiland in de Middellandse Zee is zwaar getroffen door de crisis. Het land een lening van 17,5 miljard euro veiligstellen om niet failliet te gaan. De economie is daarom een belangrijk thema tijdens de verkiezingen. Anastasiades (66) wil een ''nieuwe start'' voor zijn land en geld bij de Europese Unie lenen.

Malas(45) wil het geld iver elders vandaan halen en van Cyprus ''een brug tussen Azië en Europa'' maken.