LONDEN - Drie priesters en een oud-priester beschuldigen de hoogste katholieke geestelijke van Groot-Brittannië van ''ongepast gedrag’’ in het verleden.

Ze hebben intern een klacht ingediend tegen de Schotse kardinaal Keith O’Brien en eisen zijn aftreden. Dat meldt de Britse zondagkrant The Observer.

De verhalen van de priesters lijken sterk op elkaar. Ze beschrijven hoe ze als jonge geestelijken ''op ongepaste wijze’’ benaderd werden door O’Brien, die in de jaren 80 onder meer priesters in opleiding begeleidde op een seminarie in de buurt van Aberdeen.

De mannen hebben het over ongewenst gedrag en intieme situaties. Eén van hen stelt dat hij lange tijd psychische hulp nodig had na zijn ''onbehoorlijke relatie’’ met O’Brien.

Macht

Een andere priester zei tegen The Observer dat de geestelijke later in de jaren 80 zijn positie als bisschop heeft misbruikt. De priester kreeg in de residentie van O'Brien te maken met ''ongewenst gedrag'', nadat de twee 's avonds laat samen hadden zitten drinken.

De jongeman durfde destijds niets te ondernemen. ''Hij is meer dan je baas, meer dan de bestuursvoorzitter van je bedrijf'', aldus de priester. ''Hij heeft een enorme macht over je. Hij controleert ieder aspect van je leven. Je kunt hem niet zomaar in zijn ballen trappen.''

Emeritaat

De kardinaal heeft nog niet op de klachten gereageerd, maar liet via zijn woordvoerder weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Overigens stopt O'Brien sowieso binnenkort zijn werkzaamheden: hij gaat met emeritaat. Eerst zal hij in Rome nog meedoen aan het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen.

O'Brien was een dag eerder nog volop in het nieuws, omdat hij pleitte voor afschaffing van het verplichte celibaat.