PRETORIA - De rechercheur die het politieonderzoek naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius leidt, is aangeklaagd voor poging tot moord, in verband met een schietincident enkele jaren geleden.

Hoofdrechercheur Hilton Botha moet in mei voor de rechter verschijnen, zei een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie donderdag.

Botha is donderdag van de zaak gehaald en vervangen door de geroutineerde inspecteur Vinesh Moonoo.

Botha en twee andere politiemensen openden in 2009 het vuur op een bestelbusje waarin zeven mensen zaten, in een poging het voertuig tot stilstand te brengen. Volgens Zuid-Afrikaanse media waren de drie op dat moment onder invloed van alcohol.

De aanklachten werden aanvankelijk ingetrokken, maar woensdag werd alsnog besloten de zaak voor de rechter te brengen.

Invloed

Of en in welke mate de aanklacht tegen Botha invloed heeft op het proces van Pistorius is onduidelijk. De politie heeft hem inmiddels van de zaak gehaald.

Pistorius wordt verdacht van de moord op zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp. Zelf zegt de atleet Steenkamp per ongeluk te hebben doodgeschoten.

Vermoedelijk doet de rechter donderdag uitspraak over het verzoek van Pistorius om vrijlating op borgtocht. In de hoorzitting daarover, die dinsdag begon, zijn veel details over de zaak naar buiten gekomen.

Pistorius houdt vol dat hij zijn vriendin aanzag voor een inbreker, maar de aanklager stelt dat de atleet gericht heeft geschoten. Dit zou onder meer blijken uit de baan die de kogels hebben afgelegd.

Blunders

In de zitting werd woensdag ook duidelijk dat de politie in het onderzoek fikse blunders heeft begaan. Botha gaf toe dat de politie een kogel had laten liggen in het toilet waar Steenkamp de dood vond.

Daarnaast zou de politie illegale munitie die in de woning van Pistorius werd aangetroffen zijn kwijtgeraakt en liep Botha in de woning rond zonder beschermhoezen over zijn schoenen, waardoor het sporenonderzoek op de plaats delict mogelijk verstoord is.