EVERE - In België wordt gemiddeld elke twee weken een bom gevonden. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen donderdag. Het betreft dan geen oud oorlogsmateriaal, maar 'nieuwe' bommen voor criminele doeleinden.

De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO maakte vorig jaar 13 bommen onschadelijk en kwam 12 keer in actie na een ontploffing. In 2011 gebeurde dat nog vaker, met 22 geneutraliseerde bommen en 7 explosies.

Volgens DOVO-kolonel Luc Moerman gaat het om materiaal voor criminele doelen of terroristische aanslagen. ''Niet alle explosieven kun je linken aan grootschalig banditisme of maffiapraktijken. In sommige gevallen gaat het om een echtgenote die afrekent met haar minnaar en die online een bom heeft leren maken."

Het komt ook voor dat DOVO met een zogenaamde 'hoax' te maken krijgt. "Dat is materiaal dat er uitziet als een bom, maar er in werkelijkheid geen is. Dan hebben ze bijvoorbeeld plasticine in het apparaat gestopt in plaats van springstof." In 2012 moest DOVO drie keer op pad voor zo'n nepbom.

De meeste Belgische bommeldingen vinden plaats in grote steden en zijn meestal gericht tegen onderwijsinstellingen. Ook luchthavens, horeca, stations en rechtbanken zijn populair.