AMSTERDAM - De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zijn landgenoten woensdag aangeraden om een shotgun te kopen. Een opmerkelijk advies gezien de discussie rond de wapenwet in de Verenigde Staten.

Biden deed mee aan een online discussie over bezit van wapens door Amerikaanse burgers. Hij staat bekend als een voorvechter van een strengere wapenwet. Zijn democratische partij wil een verbod op aanvalsgeweren en wapens met een magazijn met grote capaciteit.

De vicepresident bezit zelf twee shotguns en liet weten dat het recht op dergelijke wapens voor zelfverdediging staat als een huis.

"Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat wanneer er ooit een probleem is thuis, ze op het balkon moet gaan staan en twee keer in de lucht moet schieten", verklaarde Biden, die aangaf sowieso meer in shotguns te zien dan in aanvalsgeweren.

"Je hebt geen AR-15 (een populair aanvalsgeweer, red.) nodig", legde Biden uit. "Ze zijn lastiger om mee te richten en je hebt geen 30 kogels nodig om jezelf te beschermen. Je kunt beter een shotgun kopen."

Doorlichten

Op de vraag hoe een 'verbod op wapens' goed uit moet gaan pakken terwijl de overheid het niet voor elkaar krijgt om drugs van de straat te halen, antwoordde hij geërgerd.

"Er komt geen verbod op wapens. Niemand komt me mijn shotguns afnemen. Ik heb er twee thuis, in een kast achter slot en grendel. Er ligt ook munitie bij. Niemand komt mijn of iemand anders wapens halen. We gaan alleen de eigenaren doorlichten."

Tijd nodig

Biden haalde het verbod op benzine met loodtoevoeging aan als voorbeeld dat de uitwerking van de aangepaste wapenwet tijd nodig heeft.

"Iedereen vroeg zich in jaren 70 af waarom dat werd verboden, omdat er nog zoveel auto's op die benzine reden. Het antwoord was destijds: geef het tijd en ze zullen van de markt verdwijnen."