AMSTERDAM - Na barbiepoppen en figuren uit de Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons zijn blijkbaar ook Boeddhabeelden doelwit geworden van de islamitische inquisitie in Iran.  

In de hoofdstad Teheran zijn talloze boeddha's uit de winkels gehaald, schreef de Iraanse krant Arman zondag.

Saeed Jaberi Ansari, een ambtenaar die moet waken over het Iraanse culturele erfgoed, zei tegen de krant dat de Boeddhabeelden staan voor een 'culturele invasie'. Hij zei dat de autoriteiten niet zullen toestaan dat een bepaald geloof via de beelden wordt uitgedragen. Hij zei niet hoeveel beelden in beslag genomen, maar wel dat de 'zuivering' doorgaat.

Veel Iraniërs schaffen de beelden aan om hun woningen of auto's ermee te versieren. De meeste boeddha's komen uit China en Iraanse vrijhandelszones in het Golfgebied.

Sier

"Bij mijn weten heeft geen van mijn klanten iets met het boeddhisme, ze kopen het alleen maar voor de sier", zei Reza Sanaei, een winkelier die de beelden verkoopt. Een klant, Marjan Arbabi, vindt er zelf niets aan. "Maar mijn ouders hebben er wel vijf in huis, gewoon omdat ze de beeldjes mooi vinden."

De islam is de Iraanse staatsreligie, maar de Iraanse grondwet erkent ook het joodse en het christelijke geloof, naast het zoroastrisme. De wet bepaalt dat in algemene zin de rechten van alle niet-moslims in acht genomen moeten worden.

Sommige fundamentalisten zijn tegen productie van ieder beeld of beeldje, omdat dit afgoderij in de hand zou werken.