AMSTERDAM - De rechtszaak die tegen Jorge Zorreguieta wordt voorbereid, loopt gevaar als hij getuigt in een ander proces over mensenrechtenschendingen tijdens de junta.  

Dat laat advocaat Rodolfo Yanzón weten. Hij probeert een nieuwe zaak tegen de vader van prinses Maxima van de grond te krijgen.

Donderdag werd bekend dat advocaat Pablo Llonto Zorreguieta wil oproepen als getuige in een zaak over de clandestiene gevangenis op het militaire complex Campo de Mayo. "Het is dom van hem (Llonto) om een medeplichtige op te roepen als getuige.", vindt Yanzón. "Dit brengt de zaak tegen Zorreguieta zelf in gevaar", vervolgt hij.

Nieuw licht

Zorreguieta zou volgens Llonto hebben geprobeerd iemand uit het complex te bevrijden. Als dit klopt zou dit nieuw licht werpen op de clandestiene gevangenis, denkt de raadsman. Yanzón wil Maxima's vader vervolgen omdat hij denkt dat hij als minister van Landbouw tijdens het Videlaregime (1976-1983) afwist van verdwijningen op het INTA-instituut.

Een Argentijnse rechter zal naar verwachting op korte termijn bepalen of zij gehoor geeft aan de oproep van Llonto. De definitieve beslissing of Zorreguieta zelf vervolgd wordt kan nog maanden duren.