MOSKOU - Het aantal mensen dat gewond is geraakt door de meteoriet die boven het Russische Oeral-gebergte insloeg, is bijgesteld naar 1200.

Dat hebben de autoriteiten vrijdag gemeld. Eerder op de dag werd nog melding gemaakt van 500 gewonden.

De schrik onder de bevolking is groot. De meeste slachtoffers zijn lichtgewond. Ze hebben onder meer snijwonden door gesprongen ramen. Sommigen zijn er echter ernstiger aan toe, met onder meer verwondingen aan het hoofd.

De enorme explosie veroorzaakte ook schade aan meer dan 3000 huizen in zes steden in de regio. De schade bedraagt volgens een eerste schatting 1 miljard roebel (25 miljoen euro). Het is daarmee de grootste ramp door een vallend hemellichaam in de afgelopen 100 jaar.

Amateurbeelden van een van de explosies (niet geverifieerd):

Ongeveer 110 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie er twee slecht aan toe zijn, meldden Russische media. Onder de gewonden zijn ongeveer 160 kinderen.

Brokstukken

Ten westen van de stad Tsjeljabinsk zijn twee brokstukken terechtgekomen bij het Tsjerbakoel-meer. Op beelden was een groot gat te zien in het ijs op het meer. Het gebied is afgezet en duikers gaan het meer in op zoek naar het brokstuk.

Tientallen kilometers verder naar het noordwesten is ook een fragment gevonden. Vliegtuigen zijn nog op zoek naar andere inslagplekken.

Ligging van de stad Tsjeljabinsk:


Grotere kaart weergeven

Tonnen

Russische wetenschappers denken dat het object enkele tientallen tonnen woog voor het de atmosfeer binnenkwam en uit elkaar viel. Het zou een snelheid hebben gehad van 30 kilometer per seconde.

De wetenschappers denken niet dat het gaat om ruimteafval, bijvoorbeeld een oude satelliet. Ze hielden het object niet in de gaten voordat het de dampkring binnenvloog, lieten ze weten.

Astroïde

NASA laat weten dat de ingeslagen meteoriet niets te maken heeft met de astroïde die later vrijdagavond langs de Aarde zal gaan. Het traject van de twee voorwerpen is totaal anders. De meteoriet ging van noord naar zuide, terwijl de astroide juist in tegenovergestelde richting gaat.