PEKING - Noord-Korea is er klaar voor om dit jaar nog een of twee ondergrondse kernproeven te houden en een langeafstandsraket te lanceren. Dat heeft het land tegen zijn bondgenoot China verklaard, meldden bronnen.

Die proeven zouden de Verenigde Staten ertoe moeten brengen met het land diplomatieke onderhandelingen aan te gaan.

Ook is Noord-Korea bezig om een van zijn twee raketlanceerplatformen te moderniseren. Dat hebben Amerikaanse deskundigen gezegd, meldt de BBC vrijdag.

Volgens de geleerden zijn er aanwijzingen dat Noord-Korea hierbij hulp krijgt van Iran en kan de lanceerinrichting in Tonghae vanaf 2016 raketten lanceren die 3 tot 4 keer zo groot zijn als de raket die eind vorig jaar werd gelanceerd. Op satellietbeelden is te zien dat er sinds oktober vorig jaar grote vorderingen zijn gemaakt.

Vorderingen

Noord-Korea werd dinsdag bedolven onder internationale kritiek na zijn derde kernproef. Tegen het stalinistische land zijn VN-sancties van kracht vanwege de tests.

De Verenigde Staten riepen Noord-Korea vrijdag op te stoppen met provocaties. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat naar aanleiding van de berichten over nieuwe proeven.

Sancties

De Europese Unie gaat de sancties tegen Noord-Korea sterk uitbreiden. Dat zei een diplomaat vrijdag in Brussel. Maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken samen om daarover een overeenkomst te bereiken.

Waarschijnlijk wordt het kopen van Noord-Koreaanse obligaties verboden, evenals het exporteren van materiaal dat kan worden gebruikt voor de bouw van raketten. Ook zal een groter aantal Noord-Koreanen een reisverbod voor de Europese Unie krijgen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overweegt ook meer sancties. Nederland drong daar dinsdag ook op aan.