AMSTERDAM - In de lucht rond het Russische Oeralgebergte heeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag een reeks lichtflitsen en luide knallen voorgedaan, naar verluidt veroorzaakt door een meteoriet.

Dat bevestigt het Russische ministerie van Rampenbestrijding vrijdagochtend op zijn website.

Het Russische leger zei drie brokstukken te hebben gevonden. De schokgolf van de explosie die de meteoriet veroorzaakte, zorgde voor gewonden en schade aan gebouwen.

Volgens het ministerie van Rampenbestrijding zijn er meer dan 500 gewonden, het stadsbestuur spreekt over meer dan 750.

De meesten zijn gewond geraakt door rondvliegend glas nadat ruiten door de knallen waren gesprongen. Verder was volgens de zegsman het dak van een fabriek ingestort.

Delen van de meteoriet zijn op zo'n 200 kilometer van de stad Tsjeljabinsk -ongeveer 1500 kilometer ten oosten van de Russische hoofdstad Moskou- terechtgekomen. Het getroffen gebied wordt momenteel door zowel grondtroepen als vanuit de lucht onderzocht.

Amateurbeelden van een van de explosies (niet geverifieerd):

Paniek

Getuigen vertellen aan de Russiche nieuwszender RT dat huizen in de relatief dunbevolkte gebieden rond Tsjeljabinsk en Sverdlovsk trilden en dat ramen kapot gingen. De knallen hebben volgens RT voor paniek gezorgd in de drie grotere steden in de regio. 

De inslag deed zich voor rond 09.20 uur (04.20 uur Nederlandse tijd). De Russische televisie toonde amateurvideobeelden van een voorwerp dat door de heldere hemel scheerde, met een rookspoor en een felle flits.

Het is nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. Een woordvoerster van het ministerie voor noodsituaties zei tegen Amerikaanse persbureau AP dat het ging om een meteorietenregen, een andere woordvoerster zei tegen Russiche Interfax dat het een enkele meteoor betrof.

Ligging van de stad Tsjeljabinsk:


Grotere kaart weergeven

Reacties

Het voorval leidde tot verschillende reacties van prominente politieke figuren in Rusland. Premier Dmitri Medvedev merkte op een economisch forum in Krasnojarsk op dat 'niet alleen de economie kwetsbaar is, maar de hele planeet'.

De nationalist Vladimir Zjirinovski zei tegen RIA-Novosti dat het helemaal geen meteoor was, maar een 'test van een nieuw wapen door de Amerikanen'.