AMSTERDAM - Het vliegtuig dat woensdag bij de luchthaven van de Oekraïense stad Donetsk neerstortte, raakte een weerstation toen het in dichte mist probeerde te landen.  

Dat heeft het openbaar ministerie donderdag gezegd. Bij de crash kwamen vijf mensen om het leven.

Het toestel, een kleine Antonov-24, raakte volgens het openbaar ministerie het weerstation met de linkervleugel toen het de landingsbaan naderde. De rechtervleugel raakte vervolgens de landingsbaan waarna het toestel in tweeën brak. Weerstations zijn smalle, onbemande torens waar allerlei meetapparatuur op bevestigd is om het weer in de gaten te houden.

Onderzoekers bekijken of er sprake is van een fout door de piloot of dat er problemen waren met apparatuur op de grond. Ook wordt gekeken of de weersomstandigheden de oorzaak waren van het ongeluk. De piloot wijt de crash aan het slechte weer. "Er hing dichte mist", zei hij vanaf zijn ziekbed. "De landingsbaan was slecht te zien. Of beter gezegd: was helemaal niet te zien."

In orde

Volgens luchtvaartmaatschappij South Airlines was het toestel technisch in orde en heeft de piloot een fout gemaakt. Volgens de directeur van de maatschappij had de piloot nooit moeten landen en had hij moeten uitwijken naar een andere luchthaven.

In totaal waren er 44 passagiers en acht bemanningsleden aan boord van het toestel. De meeste inzittenden van het vliegtuig waren voetbalfans die de Champions League-wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Borussia Dortmund wilden bijwonen. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen.