AMSTERDAM - Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagmiddag laten weten dat de nucleaire proef die het land uitvoerde slechts ''een eerste antwoord'' is op Amerikaanse vijandigheid.

Dat meldt persbureau AP dinsdagmiddag.

Het ministerie waarschuwt voor ''tweede en derde maatregelen'' als Amerika vasthoudt aan de vijandige houding. De omstreden kernproef, die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond, werd volgens het ministerie uitgevoerd uit zelfverdediging.

Het Noord-Koreaanse regime meldde een kleinere versie van een kernwapen met een grotere explosiekracht te hebben gebruikt. De test werd volgens Noord-Korea op een 'veilige en perfecte manier' uitgevoerd.

VN-resoluties

Het land zegt nooit te zullen buigen voor VN-resoluties ten aanzien van zijn nucleaire programma. De vooruitzichten voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland zijn 'somber' door de 'vijandige' Amerikaanse politiek, zei de leider van de Noord-Koreaanse delegatie bij het VN-forum voor Ontwapening in Genève.

"De VS en hun volgers begaan een tragische vergissing als ze er foutief van uitgaan dat de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea de volstrekt onredelijke resoluties zal respecteren. Noord-Korea zal nooit buigen voor welke resolutie dan ook'', aldus Jon Yong Ryong.

Ten aanzien van buurland Zuid-Korea had hij ook een duidelijke boodschap. "Als Seoul echt vrede en veiligheid wil op het Koreaanse schiereiland, moet het bij de VS erop aandringen eerst de vijandige politiek ten aanzien van de Volksrepubliek op onpartijdige wijze te beëindigen.''

Directe uitdaging

De proef is een directe uitdaging richting de internationale gemeenschap en een onvergeeflijke dreiging voor vrede en veiligheid van het Koreaanse schiereiland en noordoost-Azië, verklaarde de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Yung-woo dinsdag in een toespraak.

Zuid-Korea heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een spoedvergadering te beleggen. De vergadering vindt dinsdagmiddag 15.00 uur Nederlandse tijd plaats.

Resolutie

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en de Europese leden willen dat de Veiligheidsraad van de VN een resolutie aanneemt die nieuwe sancties aan Pyongyang oplegt als er sprake zou zijn van een derde nucleaire test. Noord-Korea heeft de VN laten weten dat het niet zal buigen voor resoluties, meldt persbureau Reuters dinsdagmiddag.