WASHINGTON - Een nieuwe visie op de economie, een strengere wapenwet en een herzien immigratiebeleid. Dat zijn belangrijke onderwerpen die Barack Obama dinsdag tijdens zijn vijfde State of the Union vermoedelijk zal aansnijden.

In de speech maakt de president zijn plannen voor dit jaar bekend.

Volgens ingewijden zal de speech vooral over de Amerikaanse economie gaan. Het begrotingstekort van 1 biljoen dollar (780 miljard euro) moet worden aangepakt. Er wordt verwacht dat Obama in de aanval gaat tegen de Republikeinen. Die partij is in de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Die vrijheid heeft hij, omdat hij niet meer herkozen kan worden.

De wapenwet is misschien wel het meest controversiële onderwerp dat Obama bespreekt. Het heeft al tot veel ophef geleid in de Amerikaanse samenleving. Obama zal ook spreken over een forse vermindering van het aantal kernkoppen dat het land in zijn bezit heeft.

Andere onderwerpen, zoals het immigratiebeleid en klimaatverandering, zullen ook een flinke stempel drukken op de toespraak. Verwacht wordt dat de onderwerpen die nu worden besproken, Obama's tweede termijn zullen bepalen.