AMSTERDAM - Het aftreden van paus Benedictus XVI heeft in de wereld voor verbijstering gezorgd.

Paus Benedictus XVI had grote moeite met de intriges in het Vaticaan. Dit heeft zijn vriend Max Seckler maandag gezegd tegen het Duitse persbureau DPA.

''Hij heeft erg geleden onder sommige dingen die de functie met zich meebrengt'', aldus de Duitse theoloog.

''Je kunt je moeilijk voorstellen wat voor intriges er zijn in Rome waar je je mee moet bezighouden. Dat is een zware belasting voor hem geweest, omdat hij immers theoloog is en een edel mens.''

De butler van de paus raakte vorig jaar in opspraak, omdat die documenten van het Vaticaan liet lekken. Daaruit bleek dat er binnen het Vaticaan een machtsstrijd gaande is.

Benedictus werd bovendien verweten te weinig tegen het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken te doen.

Respect

De Engelse premier David Cameron prijst het onvermoeibare werk dat de paus in zijn ogen heeft verzet voor de sterke band tussen Groot-Brittanië en het Vaticaan. 

"Zijn bezoek aan Groot-Brittanië in 2010 zal worden herdacht met veel respect en genegenheid. Hij zal worden gemist als spiritueel leider voor miljoenen", aldus Cameron.

Verrassing

Het aftreden van de paus was een verrassing. Benedictus XVI had ook zijn naaste medewerkers niet op de hoogte gesteld.

Dit heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, gezegd.

Volgens Lombardi is het aftreden volledig in overeenstemming met het kerkelijk recht en gebeurt het uit vrije wil. Er zouden verder geen ''moeilijkheden met het pausschap'' zijn geweest.

Eerder sprak kardinaal Angelo Sodano, voormalig 'premier' van de kerkelijke staat, van een ''donderslag bij heldere hemel''.

Duitsland

De Duitse regering is ''bewogen en geraakt'' door het verrassende aftreden van de in Duitsland geboren paus. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

''De Duitse regering heeft het hoogste respect voor de Heilige Vader, voor wat hij heeft gedaan, voor de bijdragen die hij tijdens zijn leven heeft geleverd aan de katholieke kerk'', aldus de zegsman. ''De redenen voor deze beslissing, welke dat ook zijn, dienen te worden gerespecteerd."

Bondskanselier Angela Merkel noemt Benedictus een van de meest relevante religieuze denkers van deze tijd.

Katholieke Kerk Nederland

Zoals menigeen in Nederland'' is de landelijk woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland ''overvallen'' door het plotselinge nieuws over het aftreden van de paus.

De Nederlandse bisschoppenconferentie komt in de loop van maandagmiddag met een reactie, zo liet hij weten.

"Benedictus XVI heeft als paus vooral op de winkel gepast en het beleid van zijn voorganger voortgezet. De kardinalen hebben hem destijds behoorlijk snel benoemd."

Dat zegt kerkgeleerde Peter Nissen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

COC

COC Nederland hoopt dat de opvolger van paus Benedictus XVI liefdevoller omgaat met homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen. Dat zegt voorzitster Tanja Ineke in een reactie op het aanstaande vertrek van de paus.

''We hopen dat er een paus komt die minder geobsedeerd lijkt met dit onderwerp.''