AMSTERDAM - In Iran zijn mensen zondag de straat opgegaan om de verjaardag van de Islamitische Revolutie te vieren. 

Het is zondag 34 jaar geleden dat een einde werd gemaakt aan het bewind van sjah Mohammed Reza Pahlavi.

Op de staatstelevisie werden beelden uitgezonden van bijeenkomsten in Teheran en elders in Iran.

Veel betogers scandeerden 'Weg met de Verenigde Staten' en 'Dood aan Israël', traditionele leuzen bij demonstraties in Iran.

Volgens staatspersbureau IRNA wordt zondag op vijfduizend verschillende plaatsen stilgestaan bij de Islamitische Revolutie.

Ahmadinejad

President Mahmoud Ahmadinejad sprak bij een van de bijeenkomsten. Hij zei bereid te zijn te praten met de Verenigde Staten en het Westen als ze stoppen Iran onder druk te zetten. "Als je het pistool dat je op het gezicht van Iran hebt gericht laat zakken, kom ik zelf met je praten", aldus de president.

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zei vorige week dat gesprekken zijn uitgesloten zolang de sancties tegen Iran van kracht zijn.

Het is nog maar de vraag hoeveel waarde moet worden gehecht aan de uitspraak van de president. Ahmadinejads tweede termijn loopt over enkele maanden af en hij kan zich niet opnieuw verkiesbaar stellen.

Nucleaire knowhow

''Iran is tegenwoordig een land met nucleaire knowhow, of het westen dat nou leuk vindt of niet.'' Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zondag in een bijeenkomst ter ere van de 34e verjaardag van de islamitische revolutie in het land. Hij liet zijn tegenstanders weten dat druk of intimidatie geen enkel effect hebben.

Iran staat onder druk van het Westen en Israël vanwege zijn nucleaire activiteiten. Zelf zegt Iran dat het vreedzame doelen nastreeft maar gevreesd wordt dat het land aan een atoomwapen werkt.

De verjaardag van de revolutie werd door miljoenen Iraniërs in het hele land gevierd. In februari 1979 leidde een door de ayatollah Khomeini geleidde revolutie tot de val van de Sjah van Perzië.