KABUL - De internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) en het Afghaanse leger zijn goed op weg de oorlog in het land te winnen. 

Dat heeft vertrekkend ISAF-commandant John Allen zondag gezegd.

Volgens hem heeft het Afghaanse leger de afgelopen anderhalf jaar veel vooruitgang geboekt en geeft het inmiddels leiding aan de meeste operaties.

De vooruitgang is volgens hem te danken aan de inspanning van buitenlandse troepen in Afghanistan. Die hebben de Afghanen getraind en rebellen verdreven uit veel bewoonde gebieden.

Victorie

''Afghaanse troepen verdedigen het Afghaanse volk en maken het voor de regering van dit land mogelijk om haar burgers te dienen. Dit is victorie. Dit is hoe een overwinning eruit ziet'', aldus Allen tijdens zijn afscheidsspeech. Opvallend genoeg was de Afghaanse president Hamid Karzai afwezig, hoewel hij wel was uitgenodigd.

Allen was ISAF-bevelhebber sinds juli 2011. De Amerikaanse generaal der mariniers Joe Dunford is sinds zondag de nieuwe commandant. Onder zijn bevel zal de gevechtsmissie van de Amerikanen en andere buitenlandse militairen in 2014 eindigen. Allen zelf is voorgedragen als bevelhebber van de NAVO in Europa.

Allen was ISAF-commandant in een cruciale periode van de oorlog, waarin het Afghaans leger steeds meer taken van de internationale troepenmacht overnam. De oorlog in Afghanistan begon in oktober 2001.