AGUELHOK - De Franse troepen in Mali hebben donderdagavond een van de laatste bolwerken van de islamistische rebellen in het West-Afrikaanse land bereikt, in het uiterste noordoosten van Mali.

Dat schreven Franse media vrijdag op basis van Malinese bronnen. De Franse troepen, die in de regio samen vechten met Tsjadische troepen, naderen de grens met Algerije.

De soldaten namen donderdagavond Adjelhoc in, een plaats ongeveer 160 kilometer ten noorden van Kidal. Vrijdagmiddag hadden de troepen Tessalit ingenomen.

Die plaats ligt ongeveer 80 kilometer verder dan Adjelhoc en ongeveer 50 kilometer van de grens met Algerije. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken namen speciale troepen vanuit de lucht het vliegveld van Tessalit in. Wat later kwam ook de stad in handen van de Franse troepen.

In de regio worden al enkele dagen luchtaanvallen uitgevoerd op magazijnen en opleidingscentra van de islamistische rebellen.

Zelfmoordenaar

Bij een militaire controlepost in Bourem, 100 kilometer ten noorden van de stad Gao, blies een zelfmoordenaar op een motorfiets zichzelf op. Een militair van het Malinese leger raakte gewond. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Mali een zelfmoordaanslag werd uitgevoerd sinds de Franse interventie vorige maand.