LOS ANGELES - 125 agenten doorzoeken vrijdag alle 400 woningen in Big Bear in de buurt van Los Angeles, om een moordende oud-agent te vinden.

Uit voorzorg mogen de inwoners hun huizen niet meer uit. Ook de omgeving wordt uitgekamd, laat de politie weten.

De 33-jarige ex-agent Christopher Jordan Dorner wordt ervan verdacht drie personen te hebben doodgeschoten, onder wie een ex-collega. De ex-agent werd een paar jaar geleden ontslagen en geeft onder meer zijn ex-collega's daarvan de schuld.

Hij publiceerde op zijn Facebookpagina een manifest waarin hij dreigde met een ''onconventionele en asymmetrische oorlogvoering''. Ook bedreigde hij meer dan 20 mensen met de dood, onder wie zijn ex-collega's.

Val

De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat de voortvluchtige haar in een val probeert te lokken. ''Hij weet wat hij doet'', zegt de politiechef van Los Angeles, Charlie Beck. ''We hebben hem zelf getraind. Hij is ook in het leger geweest. Het is extreem zorgelijk en eng, vooral voor de agenten'', concludeert de politiechef. De man zou meerdere wapens hebben.

De voormalig politieman wordt ervan verdacht zondag een man en een vrouw te hebben omgebracht in Orange County. De vader van de vrouw zou één van de politiemensen zijn geweest die betrokken waren bij het ontslag van Dorner. Vervolgens schoot hij in Riverside County op drie politieagenten. Twee van hen stonden te wachten voor een rood verkeerslicht toen ze werden verrast. Een van hen overleed.

Uitgebrande auto

Tijdens de jacht op de verdachte schoot de politie per ongeluk op twee vrouwen die kranten aan het bezorgen waren. Ze reden in een pick-up waarvan de agenten dachten dat die van de ex-agent was.

Agenten hebben intussen de uitgebrande auto van de dader gevonden op een bospad in de omgeving. Naast het voertuig zijn voetsporen in de sneeuw aangetroffen, maar die leidden vooralsnog niet naar de dader.