SOTSJI - President Vladimir Poetin hield woensdag en donderdag een inspectie in de badplaats Sotsji. Over precies een jaar moet daar de Olympische vlam branden. 

Vol trots presenteerden leden van het Russisch Olympisch Comité de faciliteiten die bijna klaar zijn of al in gebruik zijn genomen. Het staatshoofd leek echter niet onder de indruk. Hij was op televisiebeelden zichtbaar ontevreden over de vorderingen.

Er moet nog veel gebeuren voordat de stad klaar is voor het grote sportevenement. De bouw loopt achter op schema en de kosten zijn veel hoger dan verwacht. De plaatsvervangend chef van het comité, Achmed Bilalov, werd door Poetin op staande voet ontslagen.

De Olympische Winterspelen in Sotsji hebben een kostenplaatje van 37 miljard euro, waarmee het de duurste Spelen ooit zijn.

Volgens de officiële lezing zijn die kosten zo hoog omdat Rusland de beste Spelen tot nu toe wil organiseren en omdat alles vanaf de grond moet worden opgebouwd. Achter die verklaring schuilt echter een andere reden: de corruptie in het land drijft de kosten omhoog.

Skischans

Een groot deel van het geld verdwijnt in de zakken van corrupte politici en zakenmannen. De gevolgen daarvan zijn duidelijk: Poetin bracht woensdag een bezoek aan een skischans die in juni 2011 had moeten worden opgeleverd en dertig miljoen euro moest kosten. Er wordt nu nog aan gebouwd, de totale kosten worden geschat op 196 miljoen euro.

Het gebied lijkt ook nog het strijdtoneel te zijn geworden van rivaliserende maffiabendes. In januari werd de maffiabaas Aslan Oesojan (alias Opa Hasan) in Moskou doodgeschoten, vermoedelijk in een machtsstrijd om het Sotsjigebied. De topcrimineel had een sterke positie in de onderwereld van zowel Moskou als Sotsji.

Sinds bekend is dat de Olympische Spelen naar de badplaats komen, hebben criminele organisaties hun ogen laten vallen op ondernemingen en onroerend goed in het gebied. Dat heeft al geleid tot liquidaties in verschillende steden in Rusland.

Moeilijke regio

Sotsji ligt al in een moeilijke regio. Rusland voert in het Kaukasusgebied al jarenlang een oorlog tegen terrorisme. In de Russische republieken Tsjetsjenië, Dagestan en Noord-Ossetië (enkele honderden kilometers van Sotsji verwijderd) vecht de Russische overheid tegen islamitische terroristen.

Eind vorig jaar meldde de Russische geheime dienst FSB met trots dat een terroristische aanslag in Sotsji was verijdeld. Maar ook dat er een wapenopslag in de regio Abchazië, waarvan de grens slechts vijftig kilometer van Sotsji is verwijderd, was ontdekt. Het zorgde voor onrust onder de Russische bevolking en maakt Sotsji niet bepaald aantrekkelijker.